PTSM

Bolesławiec

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Sprawozdanie z przebiegu

XIII Złazu Oddziału PTSM w Bolesławcu

"Bolesławiec 25.09.2016"

Złaz odbył się przy pięknej słonecznej pogodzie, gromadząc na starcie 59 uczestników, z czego:

- na trasie krajoznawczej "Interesujący Bolesławiec" wędrowało 37 turystów, w tym 36 z Bogatyni;

- na trasie przyrodniczej "Zielony Bolesławiec" wędrowało 10 turystów z Bolesławca, 3 z Ocic i1 z Iwin;

- na trasie dla najmłodszych "Rodzinka na Złazie" wędrowało 6 turystów z Bolesławca i 2 z Iwin.

Z braku uczestników nie uruchomiono trasy na orientację "Orientacja – dobra rzecz".

Wszyscy wystartowali z Rynku, otrzymując plan miasta i informator o Nadleśnictwie Bolesławiec. Członkowie PTSM otrzymali ponadto najnowszy informator o schroniskach młodzieżowych.

Wędrujący liczącą 11 km trasą krajoznawczą zapoznali się z następującymi ciekawymi obiektami Bolesławca: 1) Ratusz, w tym Pałac Ślubów, 2) zabytkowe kamienice w Rynku, 3) kościół Wniebowzięcia NMP i św. Mikołaja, 3) Muzeum Ceramiki, 4) współczesna zabudowa pl. Piłsudskiego, 5) głaz narzutowy Rajca, 6) promenada nad stawem, 7) pomnik Kutuzowa, 8) zabudowa pl. Zamkowego, 9) mury miejskie,

10) budynki teatru i sądu, 11) wiadukt kolejowy, 12) kościół Matki Bożej Różańcowej, 13) cmentarz Kutuzowa.

W Muzeum Ceramiki zainteresowani zaopatrzyli się w przewodniki, mapki i dzienniczki szlaku tradycji rzemieślniczych VIA FABRILIS. Od przyszłego roku bolesławiecki oddział PTSM wspólnie z sekcją BOG-TUR OSiR w Bogatyni będą organizowali wycieczki do obiektów na szlaku.

Na liczącej 10 km trasie przyrodniczej uczestnicy zapoznali się z następującymi pomnikami przyrody: 1) głaz narzutowy "PIAST", 2) aleja drzew "PRZYLEŚNA", 3) lipa szerokolistna "DAGMARA", 4) głaz narzutowy "WIERTACZY", 5) dąb szypułkowy "BAKAŁARZ", 6) głaz narzutowy "RAJCA",

7) dąb biały "NAROŻNY", 8) grab pospolity "KRĘPY", 9) głaz narzutowy "KOGUT".

Najkrótszą, liczącą 6 km trasę pokonali najmłodsi. Odwiedzili 2 place zabaw, 2 parki i 3 pomniki przyrody. Ponadto zapoznali się z wiaduktem kolejowym i rzeką Bóbr.

Na mecie, na uczestników czekało ognisko i kiełbaski. Miejscem zakończenia był ośrodek wodny MOSiR przy ul. Spacerowej. Tutaj też przeprowadzono konkursy wiedzy o Bolesławcu i ochronie przyrody.

Wyniki konkursu wiedzy o Bolesławcu:

1. Tomasz Kącki

10 pkt.

2. Damian Kącki

9 pkt.

3. Bogusława Pikulska-Baranowska

8 pkt.

Wyniki konkursu wiedzy o ochronie przyrody:

1. Klara Łasica

SP Oxpress w Bolesławcu

Bartosz Turkiewicz

SP w Iwinach

Uczestnicy konkursów otrzymali zestawy wydawnictw ufundowane przez Urząd Miasta Bolesławiec  oraz Nadleśnictwo Bolesławiec; najmłodsi gadżety ufundowane przez PTSM Bolesławiec.

Najmłodszym uczestnikiem Złazu była Hanna Rzeźwicka.

Złaz zakończono wręczeniem: legitymacji PTSM nowym członkom, zdobytych w ostatnim okresie odznak turystycznych, nagród w konkursach oraz pożegnaniem uczestników z Bogatyni.

Organizatorzy: Zarząd Oddziału PTSM w Bolesławcu i Zarząd Oddziału Ligi Ochrony Przyrody w Bolesławcu dziękują:

- Urzędowi Miasta Bolesławiec za przekazane wydawnictwa i udostępnienie do zwiedzania Pałacu Ślubów;

- Muzeum Ceramiki za nieodpłatne pokazanie zbiorów Muzeum;

- Miejskiemu Ośrodkowi Sportu i Rekreacji za nieodpłatne udostępnienie Ośrodka Wodnego i pomoc w realizacji pamiątkowej plakietki;

- Nadleśnictwu Bolesławiec za przekazane wydawnictwa.

Na XIV Złaz Oddziału PTSM w Bolesławcu zapraszam 27 września 2017 roku.

Kierownik Złazu

Czesław Szmelter

Odsłon artykułów:
262064

Odwiedza nas 39 gości oraz 0 użytkowników.